Během dvaceti let, kdy se vínu věnujete, jste ochutnal nespočet vzorků. Je možné si všechny chutě zapamatovat?
V počátcích, když jsem sbíral zkušenosti, jsem vyhledával všechny dostupné degustace, hodně jsem jezdil do zahraničí na vinařské veletrhy, navštěvoval moravské i evropské vinice a pořád jen ochutnával. V průběhu jednoho roku jsem přechutnal přes 1200 vzorků. Všechnyy si je však nepamatuji, v paměti mi zůstala jen vína, která mě zaujala svou specifičností nebo zajímavostí.
Pomohl vám k tomu sommeliérský kurz nebo jiné odborné vzdělání?
Sám se za sommeliéra nepovažuji, jsem nadšenec do vína, který své znalosti nasbíral praxí. Mám také štěstí, že mám kolem sebe lidi, kteří se vínu věnují profesionálně a díky nim jsem měl možnost navštívit spoustu vinařských regionů, bavit se se špičkovými vinaři.To žádný kurz nenahradí.
Kdo si podle vás může říkat znalec vína?
Především ten, kdo ví, o čem mluví, který i poslepu rozpozná odrůdu vína nalitou ve skleničce, jak je víno staré a odkud pochází. Takových je opravdu málo. Jedním z nich je například můj dlouholetý kamarád Jiří Markuzzi, který víno pozná senzoricky, aniž by se musel chlubit certifikáty z kurzů. S přáteli pořádáme degustační večery, kdy ochutnáváme různé vzorky a Jiří má úspěšnost 99 %, což je až neuvěřitelné.
Dáte si sklenku vína každý den?
Ano, skoro každý den. Nepiju však víno, abych se opil, vychutnávám jeho specifické chutě a vůně.